Avui em ve de gust parlar d’unes postres originals que vaig preparar fa uns dies. La idea em va venir arran d’uns flams de mató molt gustosos que compro de vegades en una màquina expenedora de làctics que hi ha a la sortida del metro (sí, sí, una màquina expenedora de làctics, heu llegit bé). Com que m’agraden molt he tractat de fer-ne a casa i reproduïr-los a escala més gran per a tota la família. El resultat ha estat el que podeu veure a la foto. Val la pena. Us el recomano.
Ingredients per a 8-10 persones:
300 gr. de mató
200 ml. de nata líquida
300 ml. de llet
150 gr. de sucre
2 sobres de quallada
Recepta:
En primer lloc preparem el caramel que anirà per sobre del flam. Per fer-lo ens farà falta un cassó, que posarem al foc després d’haver-hi abocat 2 o 3 cullerades de sucre (uns 50 gr.). Deixem coure, sense deixar de remenar, fins que es torni líquid, moment en que l’apartarem del foc i l’abocarem al fons del motlle on anem a fer el flam.
Per preparar la massa agafeu un pot i poseu-hi primer el mató, després els sobres de quallada, seguit del sucre restant i la nata líquida. Tritureu amb la batedora. Quan el mató estigui desfet, aboqueu-hi la llet i torneu a batre, fins que quedi una massa fina i homogènia.
Ompliu el motlle amb la barreja del pot i poseu-lo per sobre d’una safata amb aigua, per coure el flam al bany maria, per tal que la temperatura de cocció sigui uniforme. La cocció la farem al forn, a uns 180º, deixant-lo entre 45 i 60 minuts, fins que es vegi que vagi quallant pel centre. No cal que qualli completament. Ho deixarem que ho faci posant-lo a la nevera durant algunes hores. Per aquest motiu és aconsellable preparar aquestes postres d’un dia per l’altre.
Com podeu veure aquesta és una recepta molt fàcil de fer. Amb ella podreu degustar unes postres ben dolces i sorprendre a la vostra família, amics o convidats amb unes postres diferents. Tota una experiència per al paladar.
Un petit truc:
Si en lloc de la batedora convencional feu servir una batedora manual o mecànica de varetes aconseguireu mantenir la textura grumollosa pròpia del mató, la qual cosa li donarà un toc rústic al flam que resulta molt interessant.
Reblogged this on Celler-Adocse.
Amics,
Gràcies per fer-vos ressò d’aquesta entrada en el vostre blog.
Espero que, com vosaltres, altres persones trobin interessants les meves elaboracions culinàries.
Salutacions.
Homo culinarius