Un clàssic: calamars a la romana

Totes les cuines del món tenen els seus clàssics. La cuina mediterrània, com no podia ser d’una altra manera, també. I és que, com s’acostuma a dir, els clàssics sempre seran els clàssics, és a dir, els plats que per la seva provada elaboració, gust i eficàcia són els que ens marquen la referència.

Avui em ve de gust parlar d’un d’aquests plats clàssics: els famosos calamars a la romana. Es tracta d’una variant dels diferents tipus de peix arrebossat que podem trobar a la cuina mediterrània, que destaca per la típica forma rodona dels calamars tallats com anelles i és el que els fa inconfusibles (bé, gairebé inconfusibles, ja que les anelles de ceba arrebossades també tenen un aspecte similar).

Un cop a taula constitueixen tota una delícia per al paladar a condició, com passa gairebé sempre amb els plats d’elaboració senzilla, que la matèria primera sigui fresca i de qualitat. Així, doncs, en aquest cas caldrà que ens proveïm en una peixeteria de confiança i, posats a demanar, demanarem també que ens netegin els calamars i ens els tallin a rodanxes.

Foto calamars a la romana

Ingredients per a 2 persones:

2 calamars grossos
100 gr. de farina
2 ous
oli i sal

Recepta:

Posem una bona quantitat d’oli en una paella i l’escalfem a foc mitjà. Posem la farina en un plat fondo i l’escampem per tota la superfície. En un altre plat fondo trenquem els ous, afegim la sal i els remenem amb una forquilla. Mentre l’oli es va escalfant, anem enfarinant les anelles de calamar i després les untem amb els ous batuts, fins a tenir-ne una quantitat que càpiga bé a la paella. Quan l’oli estigui ben calent, posem els calamars a coure i els fregim uns pocs minuts, a banda i banda, fins que quedin ben dauradets. Repetirem les operacions anteriors, fins a completar totes les anelles de calamar que tinguem, incloses les potes i els tentacles. Un cop fregides posem les anelles en una safata, sobre un parell de fulls de paper de cuina, per tal d’extreure l’excés d’oli que puguin tenir. Deixem reposar uns minuts, retirem el paper de cuina i ja podrem servir a taula. Que disfruteu amb les delícies que ens proporciona el mar!!

Un petit truc:

Si en lloc de la farina feu servir pa ratllat molt fi, que ja vingui preparat amb una barreja d’all i julivert, com el que jo vaig fer servir en els calamars de la fotografia, afegireu un plus gustatiu al plat. Com sempre, totes les variants són a discreció i gust del consumidor.

4 thoughts on “Un clàssic: calamars a la romana

  1. Això és una temptació!
    Ara estic treballant l’arròs… però vaig equivocar “mongetes tendres” amb mongetes… és clar, no és el mateix!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s